listan om klimatångest

11.03.2018 kl. 19:51

1. Har du känt klimatångest någon gång? I så fall när? Vad upplevde du? Alltså JA, ganska ofta. När jag ser allt plast i butiken, när jag ser bilder på förstörd natur, när jag tänker på våra destruktiva levnadsvanor och när jag hör på människor som inte verkar bry sig ett skvatt. Ibland får jag nästan panik när jag tänker på hur det känns som att vi som mänsklighet tappat så mycket av vår kontakt med naturens magi.

2. Då du tänker på din och världens framtid? Vad är du mest rädd för och varför? På den här frågan får du alternativ.

a) krig som berör Finland
b) klimatförändringens följder
c) kränkningar och våld i nära relationer
d) mobbning
e) likgiltighet inför dem som lider

f) något annat, vad?

Så svårt att svara på, kan inte riktigt rangordna. Ibland känns det som att jag inte är rädd, utan snarare orolig och stressad. Och vad jag är mest orolig över kan variera från dag till dag (men det kanske är mest för att jag har så himla svårt att se ens ett år framåt). Efter att ha börjat jobba med barn har jag dock blivit allt mer orolig för mänsklighetens välmående och kontakt med naturen. Det finns så otroligt många som mår dåligt och det i sig leder vidare till så mycket annat.

3. Avfallsbergen växer och finländare kastar också bort mat som kan användas. I medeltal producerar finländare 472 kg avfall per år.  Vilket avfall tycker du är svårast att minska på?
Plast. Liksom varför i h*lvete måste så mycket ekologiska grönsaker vara inpackade i plast? Och överlag känns det som att alldeles för mycket är inpackat i plast i överdrivna proportioner.

4. Att lära känna sig själv, vem jag är på riktigt, är en nyckel till att kunna känna hopp. En del får hopp av att gå ut i skogen, en annan av att gå på yoga och en tredje av att gå i kyrkan. Vad ger hopp åt dig?
Andra människor, inspirerande initiativ och projekt, naturen & frisk luft, yoga osv. Men allra mest andra människor. Det finns så fantastiska människor på den här jorden. Fantastiska på så olika sätt.

5. Vad tänker du på när du hör om globala miljöproblem? Påverkar det dina val?
Tänker bland annat på okunskap, ignorans, äckliga företag och överbefolkning.
Och ja, det påverkar. Gör snedsteg hela tiden men vill bli ännu mer aktiv i mina val eftersom jag tror på betydelsen av små val och det känns viktigt att dra sitt strå till stacken.

6. Vi uppmuntras att konsumera mycket. Hur gör du för att låta bli att köpa nya saker, vilka är dina bästa tips?
Jag har varit en ganska stor impulskonsumerare och är urdålig med pengar. Men - har minskat det genom två steg:
- Jag går inte så ofta in i butiker bara för att fördriva tid, det är onödigt och jag är alldeles för lättpåverkad.
- Om jag hittar något tar jag en bild på det och tänker att jag kan komma tillbaka en annan dag. Oftast glömmer jag bort det eller inser att det är något jag absolut inte behöver eller ens vill ha.

Amanda Marina

◊ vardag ◊ foto ◊ resor ◊ tankar ◊
◊ livsstil ◊

Jag är 24 år, har nyligen hoppat av uni, hittat tillbaka till bloggen och börjat jobba i en lågstadieskola. Skall istället för etnologi & religionsvetenskap börja studera steinerpedagogik vid sidan av jobbet. Är bosatt i favoritstaden Åbo.

Har för det mesta varit ganska borttappad men känner att jag så småningom börjar landa i mig själv och världen. Följ med på bloggen!

Alla bilder tagna av mig om inte annat nämns. Får inte kopieras/användas utan tillåtelse.

Annat som jag gillar och som kan dyka upp på bloggen:
⧫ naturen
⧫ resor & människomöten
⧫ mat & målfärg & solnedgångar
⧫ månar och bananer
⧫ öl, musik
⧫ kvällsfunderingar

Fotograferar en hel del men här på bloggen kommer det säkert bli en hel del telefonbilder för orkar sällan släpa med kameran i vardagen.





 

“I only want to live in peace, plant potatoes and dream!”


― Tove Jansson

 




 

#fromwhereIstand